EXPO v Dubaji se o rok odkládá

První Všeobecná světová výstava v arabském světě nezačne v roce 2020, ale až v roce 2021.
EXPO v Dubaji se o rok odkládá
EXPO v Dubaji se o rok odkládá
EXPO v Dubaji se o rok odkládá

Mezinárodní úřad pro výstavy BIE vyhověl návrhu dubajských organizátorů a předložil na konci dubna členským státům nové termíny zahájení a konce EXPO. Během jediného týdne se pro odklad vyslovilo šestasedmdesát ze sto třinácti zemí s hlasovacím právem, tedy potřebné dvě třetiny. EXPO v Dubaji by mělo otevřít brány 01. 10. 2021 a zavřít 31. 03. 2022. Příčinou změny je podobně jako v případě již odložených Olympijských her v Tokiu a dalších mezinárodních sportovních a kulturních akcí, které se měly odehrát v roce 2020, celosvětové šíření koronaviru SARS-CoV-2 a protipandemická opatření proti onemocnění COVID-19. Zpomalení dodávek a prací na EXPO v podstatě znemožňuje dokončit většině zemí národní pavilony a expozice včas a velmi výrazně by snížil i návštěvnost Světové výstavy.

Česká republika podpořila návrh na odložení dubajské Všeobecné výstavy jako jedna z prvních. K potvrzení účasti, tedy dokončení národního pavilonu a expozice dle koncepce Czech Spring, která zvítězila ve veřejné soutěži vypsané Ministerstvem zahraničních věcí, nicméně potřebuje nové usnesení Vlády ČR – mandát Kanceláře generálního komisaře pro EXPO končí dle jejího usnesení z června 2017 již na konci roku 2021.

Pokud BIE potvrdí během května 2020 oficiálně odložení EXPO v Dubaji o jeden rok, mohl by kabinet rozhodnout o účasti České republiky do konce června.

Samotný pavilon by měl být dokončen dle původního harmonogramu – tedy dostavěn v červnu 2020, kolaudován během července a ke konci letošního srpna předán Kanceláři generálního komisaře k užívání. Ta již poptala u organizátorů informace o pravidlech roční údržby a ochrany budov a exponátů na výstavišti a odpověď očekává v nejbližších dnech. S velkou pravděpodobností půjde o jednu z mála funkčních budov na celém EXPO. Zda a kdy se stane dle koncepce "Czech Spring" i otevřenou výstavní galerií, by mělo být jasné během léta tohoto roku.

Připomínáme, že společnost FENIX na Expu v Dubaji představí 2 exponáty v rámci rotační expozice, které jsme Vám představili zde


TOPlist